BENEFICIS DEL TE MATCHA

green round ceramic bowl on white paper

Matcha (抹茶): tè en pols.

La cerimònia del te

Ja fa uns anys que el te matcha, originari de Japó, va començar a irrompre a les cafeteries europees pel seu intens sabor, color verd brillant i versatilitat sobretot en l’àmbit de les begudes i postres. Amb l’augment de l’interès popular, van començar a transcendir també els seus múltiples beneficis per la salut incrementant la seva fama i el seu ús a nivell domèstic.

El te matcha és un d’aquells productes que sembla que ens transportin a un altre país, un altre paisatge i una altra cultura. Ens transporta a aquella famosa cerimònia del te que hem vist a tantes pel·lícules, on la delicadesa dels gestos ens dona pistes de la qualitat de la beguda que estem a punt de prendre, una qualitat que es comença a dibuixar des del moment del cultiu de la planta:

a pitcher pouring green liquid into a glass

Les plantes de Camellia sinensis es cobreixen durant el seu creixement perquè es desenvolupin a l’ombra durant unes 3 setmanes aproximadament i se’n concentrin els nutrients. Una vegada es recol·lecten les fulles, es sotmeten a una breu cocció al vapor i s’assequen a l’aire lliure abans de retirar-ne les tiges i venes. És en aquest moment que es trituren les fulles de matcha, tradicionalment amb pedres de granit per conservar millor les seves propietats i obtenir aquesta pols de color verd intens amb tants beneficis per la nostra salut.

Quins són aquests beneficis?

El matcha, degut al seu alt contingut en antioxidants (que supera per molt a la resta de tes verds) s’ha relacionat molt amb la prevenció del càncer al combatre radicals lliures i amb el manteniment d’una pell jove i llisa. Però aquests antioxidants van més enllà: diversos estudis relacionen el consum del tè matcha amb una millor salut hepàtica i un millor perfil del colesterol que ens ajudaria a tenir un sistema cardiovascular sa gràcies a les seves catequines.

A més el matcha conté una bona quantitat de L-teanina, una molècula que ajuda a regular l’estrès i a mantenir un bon estat d’ànim. Aquesta substància és especialment interessant perquè ajuda a que la cafeïna del propi te no ens alteri tant com quan prenem un cafè, essent perfecte per a persones que no toleren bé aquesta beguda i augmentant la capacitat de concentració.

La sinèrgia entre els antioxidants i la cafeïna han demostrat tenir cert efecte en el metabolisme dels greixos, pel que el te matcha és una beguda que també ha guanyat fama per ajudar en la pèrdua de massa corporal, tot i que en aquest cas sempre s’ha de tenir en compte que per si sol no farà miracles: un pes saludable (independentment del cos que tinguem) és fruit d’uns hàbits saludables.

Com el puc prendre?

Sí, hi ha moltes receptes de rebosteria delicioses amb matcha i jo soc la primera en demanar un pastisset de te matcha quan en veig perquè són deliciosos, però siguem sincers: si el que busquem són els seus efectes terapèutics, aquesta no és la millor manera.

person holding clear drinking glass with green liquid

L’ideal es prendre’l en infusió ja sigui freda o calenta, amb aigua o amb llet. Per preparar-lo, s’haurà d’escalfar una miqueta d’aigua al voltant de 80ºC i dissoldre-hi el te amb una batedora de bambú, una escumadora o una batedora elèctrica i a partir d’aquí podem variar: podem afegir més aigua, tant freda com calenta, o bé podem afegir llet o beguda vegetal per tenir un latte. Si a més hi afegim gel trinxat tindrem un frappé deliciós i saludable.

Té un sabor intens, amb certa amargor però amb un fons dolcet i notes herbals. Hi ha persones a qui els costa tolerar la intensitat del seu sabor; en aquest cas jo recomano endolcir amb estèvia en fulla o anar directament a per les opcions amb llet que per si soles ja queden més suaus.

Té contraindicacions?

Com en tot, la dosi fa el verí. En cas d’anèmia o dificultat per absorbir el ferro, es recomana allunyar-lo dels àpats principals perquè les seves catequines poden interferir en l’absorció d’aquest mineral. També hi ha persones a qui els pot alterar el trànsit intestinal, fet que pot anar bé per persones amb estrenyiment, però persones més sensibles poden acabar amb diarrea si n’abusen. I, com tot el que porta cafeïna i tanins, està contraindicat en persones amb còlon irritable sobretot si es troben en un brot.

«PRENDRE UNA TASSA DE TÈ AL DIA FARIA MORIR DE FAM AL FARMACÈUTIC»

– Proverbi xinès –
  • ESPÈCIES: ELS SEUS BENEFICIS
    Espècies: f. [LC] [HO] Substàncies vegetals aromàtiques o picants que s’empren per a condimentar el menjar, com pebre, safrà, canyella, claus. A tothom li passa quan sent olor a espècies. Tothom saliveja quan va pel carrer al migdia… Leer más: ESPÈCIES: ELS SEUS BENEFICIS
  • BENEFICIS DEL TE MATCHA
    Matcha (抹茶): tè en pols. Ja fa uns anys que el te matcha, originari de Japó, va començar a irrompre a les cafeteries europees pel seu intens sabor, color verd brillant i versatilitat sobretot en… Leer más: BENEFICIS DEL TE MATCHA
  • ODA ALS GORDOS
    Us porto una petita curiositat sobre mi: vaig practicar rugby durant més de 4 anys. La gent sovint queda xocada quan ho dic perquè soc força petita (1.57 m d’alçada i sempre per sota de… Leer más: ODA ALS GORDOS

No responses yet

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

L’autora

Hola! Jo em dic Xènia i sóc la creadora d’aquest blog. Espero que disfrutis d’aquest article i que t’aporti quelcom interessant.

Si és així considera seguir-me a xarxes per estar al dia dels meus articles i de molt més!

Consentimiento de Cookies con Real Cookie Banner