PROBIÒTICS: GUIA PEL DIA DIA

Delicious Mouthwatering Sauerkraut

Probiòtics: 1 adj. [MD] Que conté microorganismes susceptibles de millorar el funcionament de la flora intestinal.

Cada vegada hi ha més evidència científica que relaciona la microbiota amb una correcta salut no només a nivell intestinal, sinó dermatològica, psicològica i immunològica. Any rere any les llibreries es van omplint de lectures molt interessants que ens expliquen amb exemples de consulta la importància dels bacteris i llevats per a la nostra salut global. Jo personalment soc molt fan del llibre ¡Es la microbiota, idiota! de la doctora Sari Arponen, una metgessa experta en microbiota i en la seva aplicació en consulta mèdica per tractar multitud de patologies.

Però què fa que siguin tan importants?

Per començar la seva quantitat; actualment de sap que tenim molts més bacteris a l’organisme que cèl·lules pròpies. Si això és així és de suposar que té una raó de ser. Amb el temps s’està descobrint que els bacteris del nostre cos constitueixen un ecosistema molt complex on es generen i regulen neurotransmissors i hormones que afecten a la nostra salut neurològica i emocional; tenen un paper important en el procés digestiu pel que són importants no només per anar bé al lavabo sinó també per assimilar bé els nutrients; estan involucrats en l’entrenament del sistema immunològic ensenyant-lo a diferenciar què és propi i què és un cos estrany…

Certes patologies que fins ara no relacionàvem en absolut amb la microbiota estan sent revaluades des d’aquest nou punt de vista i s’està descobrint que el seu tractament pot millorar de forma considerada si afegim probiòtics a la teràpia:

clear drinking glass with orange juice

Problemes dermatològics: cada vegada es veu més la relació entre els problemes digestius, dermatològics i emocionals. Sovint veiem que en èpoques d’estrès se’ns agreuja la psoriasis, dermatitis o simplement ens surt un èczema. Això no és casual: l’estrès afecta a la microbiota tant cutània com intestinal causant desequilibris i sobrecreixement de fongs a la pell.

Patologies neurològiques: ja fa anys que se sap que entre els símptomes de certes condicions com l’autisme o el Pàrkinson hi són presents els problemes digestius. És per això que s’han realitzat estudis on es demostra que la microbiota en aquests pacients està alterada i que amb els probiòtics adequats no només millora la simptomatologia digestiva sinó també la neurològica.

Estat anímic: des de fa un temps enrere, el trasplantament de femtes és cada vegada quelcom més conegut. Fins ara s’utilitzava per tractar malalties de l’intestí però s’observava que pacients amb depressió o trastorn bipolar obtenien una gran millora després del trasplantament. Actualment ja hi ha estudis que donen força a la hipòtesis que això no és casual, sinó que la microbiota trasplantada té un efecte a nivell psicoemocional important. De fet al mercat hi ha probiòtics específics per a l’estat d’ànim.

Prevenció d’intoxicacions alimentàries: al formar un ecosistema els bacteris es poden fer competència entre ells, de manera que si tenim una bona microbiota i mengem quelcom que porta un patogen (com ara salmonella) podríem tenir símptomes menys severs que una persona amb una microbiota més dèbil simplement perquè els bacteris propis farien de barrera contra l’intrús ingerit. Una recomanació quan estem patint una gastroenteritis és prendre un suplement de probiòtics per combatre la causa de la malaltia.

Manteniment del pes corporal: en certs estudis s’ha observat que persones amb dificultat per perdre pes tenen en comú un patró de desequilibri entre certes soques de bacteris. Les dietes baixes en fibra i altes en sucres i greixos són un dels factors que causen aquesta alteració i per tant més facilitat per augmentar el greix corporal sobretot a nivell abdominal.

La llista podria seguir, però la tallarem aquí per avui…

Què puc fer jo durant el meu dia a dia?

Coneixent la importància dels bacteris per la nostra salut el que hauríem de fer és garantir que en tenim suficients i variats. I això com ho fem? La clau és incorporar cada dia una petita ració d’un aliment fermentat:

clear glass jar with white liquid
  • Iogurt natural
  • Kèfir de llet o aigua
  • Kombucha
  • Tempeh
  • Vinagre sense filtrar
  • Pasta de miso
  • Kimchi
  • Encurtits

És important que a l’hora de comprar ens fixem en que no estigui pasteuritzat i si l’hem d’incorporar a un plat calent, ho hauríem de fer quan haguem apagat el foc per no matar els microorganismes.

Hi ha qui també prefereix fer tandes amb un probiòtic encapsulat de tant en tant però jo considero que, si no hi ha cap tipus de malestar, amb la incorporació de fermentats a la dieta hauria de ser suficient.

No responses yet

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

L’autora

Hola! Jo em dic Xènia i sóc la creadora d’aquest blog. Espero que disfrutis d’aquest article i que t’aporti quelcom interessant.

Si és així considera seguir-me a xarxes per estar al dia dels meus articles i de molt més!

Consentimiento de Cookies con Real Cookie Banner